Slachtoffers Charleston-moord confronteren dader

Het gebeurt niet vaak dat we recht in het gezicht van een meervoudig moordenaar kunnen kijken terwijl hij van familie van de slachtoffers te horen krijgt: we vergeven het je.
Dylann Roof vermoordde op woensdag 17 juni negen Afro-Amerikaanse christenen tijdens een bijbelstudie in de Amerikaanse plaats Charleston.

Hij woonde een bijbelstudie bij van de methodistenkerk voordat hij, na ongeveer een uur, het vuur opende op de mensen die hem zojuist gastvrij hadden ontvangen. Hij aarzelde nog ‘omdat de mensen zo aardig waren’. Dylann had een historie van negatief commentaar op Afro-Amerikanen, was voorstander van een burgeroorlog en zijn ouders hadden hem een pistool voor zijn verjaardag gegeven. Hij was al zes maanden bezig met de voorbereiding van deze verschrikkelijke aanslag.

In de video is te zien hoe de familie van de slachtoffers de dader minutenlang toespreekt. Daarna roepen ze hem op om zich af te keren van zijn haat en voor een liefdevol leven te kiezen. Dylann zwijgt.

Met een borg van 1 miljoen dollar nemen de Amerikaanse rechters deze zaak gelukkig zeer serieus en de goeverneur heeft om de hoogste strafeis gevraagd: Dylann (21 jaar) hangt de doodstraf boven het hoofd.